Medicatiebewaking Een groot aantal mensen gebruikt verschillende medicijnen tegelijk, vooral op oudere leeftijd (polyfarmacie). Niet alle geneesmiddelen gaan echter goed samen. Het is mogelijk dat ze elkaar tegenwerken waardoor ze minder effect hebben. Je klachten kunnen daardoor erger worden. De verschillende medicijnen kunnen elkaar versterken zodat ze teveel effect hebben. Uiteraard ondervindt je in dit geval eveneens klachten.

Een belangrijke taak van je apotheek is medicatiebewaking.

De arts die de medicijnen voorschrijft, hoort erop te letten dat je geen geneesmiddelen gebruikt die niet goed samengaan. Hij of zij heeft echter niet altijd een overzicht van ├ílle medicijnen die je gebruikt, want veel mensen krijgen medicijnen voorgeschreven door verschillende artsen. Een actueel medicatieschema is daarom van levensbelang, lees hier hoe we je daarmee kunnen helpen.Zo ontstaat een situatie waarbij het kan gebeuren dat bepaalde medicijnen worden voorgeschreven die niet goed samengaan met de geneesmiddelen die je al neemt.Wij controleren in de apotheek of je zulke risico's loopt met een bewakingssysteem.Alle medicijnen die je in onze apotheek haalt, worden bijgehouden in je dossier samen met je persoonlijke gegevens. Hierdoor kunnen we vlot bepaalde wisselwerkingen tussen geneesmiddelen nagaan. Verder kijken we na of de voorgeschreven hoeveelheid klopt, of het advies voor inname correct is, … Indien blijkt dat je medicijnen voorgeschreven kreeg, die niet goed samengaan of die minder geschikt voor je zijn, zal iemand van ons steeds contact opnemen met je arts of medisch specialist. Meestal zal in overleg een ander medicijn of een andere dosering voorgesteld worden. Op deze manier kunnen we klachten voorkomen.

Kies voor een vaste apotheek

Om het overzicht van je geneesmiddelen actueel en volledig te houden, is het aan te bevelen om steeds naar dezelfde apotheek te gaan voor je medicijnen. Indien je elders geneesmiddelen haalt, bijvoorbeeld gedurende de vakantie of een wachtdienst, geef dit best door aan je eigen apotheek. Vertel je vaste apotheker ook over de medicijnen en/of voedingssupplementen die u zonder voorschrift elders koopt; zo blijft de informatie in de computer correct en ben je verzekerd van een correcte medicatiebewaking.Een ander aspect van medicatiebewaking is de informatie die je van je apotheker krijgt bij een eerste aflevering van medicijnen. Er wordt stilgestaan bij de wijze waarop je medicijnen dient in te nemen. Ook wordt gekeken naar mogelijke neveneffecten die je kan ondervinden.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van gezondheidsinformatie en -tips in onze blogs en nieuwigheden in de apotheek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meest Recente Posts

In de kijker