De terugbetaling van stomamateriaal is vernieuwdDe terugbetaling van stomamateriaal is vernieuwd!

Heb je een stoma? We brengen je graag in herinnering dat de terugbetaling van stomamateriaal is vernieuwd op 1 april 2021.

Dat nieuwe, meer flexibele, systeem geeft jou recht op een vast bedrag als vergoeding voor je materiaal. Dat komt in een 'digitale portefeuille', waarmee je jouw stomamateriaal kan aanschaffen. Het voordeel? Je bent niet meer beperkt tot een vast aantal stuks en je zal producten kunnen kiezen die het beste aansluiten op jouw noden en voorkeuren. ​

Wat moet je daarvoor doen?

Voor het nieuwe vergoedingssysteem heb je een nieuw voorschrift nodig. Als je nog geen hebt ontvangen, dan ga je eerst langs je arts om er één te verkrijgen.

Vervolgens raadpleeg je je apotheker (-bandagist). Hij of zij zal jou alle informatie bezorgen over het materiaal dat je nodig hebt en het budget dat aan jou is toegekend, en zal je een kaftje bezorgen waarin de info over jouw stomamateriaal wordt verzameld. Dat is een handig communicatiemiddel tussen jouw zorgverleners om op de hoogte te blijven over jouw behandeling.

Hoeveel budget krijg je?

Jouw 'budgetprofiel' wordt bepaald door je arts, die rekening houdt met jouw situatie en jouw specifieke noden. Het bedrag kan dus variëren van andere personen die ook stomamateriaal gebruiken. Het budget hangt eveneens af van jouw ervaring met het materiaal. Tijdens de eerste drie maanden van je behandeling is het voorziene budget iets groter zodat je kan uittesten wat voor jou het meest geschikt is.

3 maanden

Je ontvangt telkens materiaal voor 3 maand. Je zal op het eind van die drie maand niet telkens opnieuw een voorschrift nodig hebben, als het gaat om vernieuwing van je materiaal.

Het budget in je virtuele portefeuille is ook telkens 3 maand geldig en het wordt vernieuwd na ieder kwartaal. Als je niet al je budget opgenomen hebt, kan je het niet naar het volgende kwartaal meenemen. Gebruik het dus optimaal.

Meest Recente Posts

In de kijker