Examenstress te lijf


Hoe ga je om met examenstress?

Examens, dat betekent stress! Voor de één misschien wat meer als de ander, maar voor iedereen is het een intense tijd. Je moet je maximaal kunnen focussen om zo goed mogelijk te presteren. En laat stress nu net je grootste vijand zijn. Een gespannen toestand vermindert je concentratievermogen, verstoort je slaap en put je geestelijk en lichamelijk uit. Met onze tips houd je je zenuwen in bedwang, zodat je maximaal kunt functioneren.

Neem GOEDE pauzes

Een pauze dient om je energie weer op te laden, logisch toch? Om dat te doen zijn er veel mogelijkheden, Netflix behoort daar helaas niet toe. Door tv te kijken gaan je hersenen in ‘standby’, het maakt je suf en passief. Voor je het weet, ben je bovendien ineens een uur (of meer!) kwijt want je zat net in een spannend moment van je favoriete serie. Nu loop je achter op je studieplanning en dat geeft dan weer stress.

Kies liever voor beweging, bijvoorbeeld een verkwikkende wandeling. Combineer een dosis zuurstof met een activiteit die je hart en bloedvaten stimuleert en je hersenen staan weer op scherp. Wandelen of bewegen samen met je studiegenoten is nog leuker. Sla een babbel, lach of klaag; dat werkt goed om even de spanning af te laten.

Studeren gebeurt doorgaans zittend en het is belangrijk dit regelmatig te onderbreken. Sta minstens elk half uur even recht en wandel wat rond of doe een paar stretchoefeningen. Sla ook zeker je gebruikelijke sportactiviteiten niet over in de examenperiode, het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook een goede uitlaatpklep voor je stress.

Kom écht tot rust

Enkel wanneer je compleet tot rust komt, kan je lichaam volledig opladen om de volgende dag maximaal te presteren en voorkom je dat de examens een uitputtingsslag worden. De voornaamste periode van de dag waarin je rust en herstelt, is natuurlijk je slaap.  Een goede nachtrust is essentieel om alle leerstof goed te verwerken en op te slaan in het langetermijngeheugen. Ga minstens een uur voor het slapen off-screen. Wat je immers ook doet op je scherm, het houdt je geest bezig. Het is aangetoond dat het blauwe licht inslapen bemoeilijkt en de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloedt.

Wat doe je dan in plaats van Netflixen, scrollen op social media of YouTube video’s kijken? Gebruik de tijd voor een ontspannend avondritueel. Check je planning voor de volgende dag en leg eventueel dingen klaar, dan kan je met een gerust gevoel naar bed. Lees een boek (zet je e-reader op de nachtstand), luister een podcast, maak een avondwandeling, neem een bad, drink iets warms, doe ademhalings- of ontspanningsoefeningen, luister ontspannende muziek,…

Het laatste wat we je met al deze opties willen bezorgen, is keuzestress. Probeer uit wat voor jou werkt, wat je fijn vindt en maak daar een vaste routine van. Dat geeft je lichaam en hersenen het signaal dat ze mogen ontspannen en zich kunnen voorbereiden op de nachtrust.

Daarnaast zijn er natuurlijke middelen tegen een opgejaagd gevoel: kamille, passief, lavendel en citroenmelisse brengen je tot rust. Valeriaan helpt je om beter te slapen. Je kunt hier thee van drinken, een bad nemen met etherische olie of een voedingssupplement nemen voor het slapengaan.

Draai op volle toeren met de juiste brandstof

Zorg dat je brein op volle toeren kan draaien met de juiste brandstof. Ons brein heeft energie en voedingsstoffen nodig om te functioneren. De drang is groot om tijdens het studeren naar suiker, cafeïne en junkfood te grijpen, maar dit levert slechts een korte termijn boost en laat je nadien achter met een dip en onrustig gevoel. Eet dus een gezonde en gevarieerde voeding met veel fruit, groenten, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten.

Een supplement kan je in deze intense periode ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld ExamixX, een voedingssupplement met natuurlijke en lichaamseigen stoffen waarvan de werkzaamheid van de ingrediënten wetenschappelijk is aangetoond. Het bevat het extract Bacomind®, dat het geheugen ondersteunt en de concentratie bevordert. Ook het extract Rhodiola rosea (rozenwortel) ondersteunt geestelijke prestaties bij jongeren. De lichaamseigen stof acetyl-L-carnitine  verbetert concentratie en helpt bij innerlijke onrust. De B-vitamines dragen bij tot een normaal energiemetabolisme.

Omega 3-vetzuren ondersteunen de cognitieve prestaties, ze helpen bij het verwerken en onthouden van informatie. Je vindt ze terug in vette vis (zoals zalm en makreel) en in walnoten, lijn-, chia- en hennepzaad. Ze zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Magnesium helpt om rustig te worden. Het heeft een spierontspannende werking en een positief effect op je concentratie en geheugen.

Ginseng bestrijdt vermoeidheid op een natuurlijke manier, zorgt ervoor dat je beter op stressvolle situaties reageert en helpt je concentreren.

Tot slot geven we je nog één goede raad: geloof in jezelf. Twijfelen kost tijd en energie en bezorgt je een hoop stress. Verder: zorg goed voor jezelf, kies voor de juiste ontspanning en maak eventueel gebruik van natuurlijke middelen om je te ondersteunen in deze hectische tijd.

Heel veel succes gewenst en denk eraan, YOU GOT THIS!

Meer tips bij examenstress

Meest Recente Posts

In de kijker